Eficiența e la ordinea zilei în viața noastră pentru că a fi organizat, ajută și aduce mai mult timp. De aceea lăsăm aici câteva recomandări în acest sens, mai ales dacă urmează să ai un bebe.

10 Lucruri care nu merită cumpărate atunci când vine bebe

E o listă făcută din experiență proprie. De unele am fost convinsă de la început și nu le-am cumpărat deloc. De altele am aflat “the hard way”, adică le-am cumpărat și apoi m-am uitat le ele cum stau degeaba.

Aș fi vrut să am o astfel de listă și pe cineva care să mă convingă “cu tărie” că e mai bine să aștepți să vezi dacă ai cu adevărat nevoie și apoi să cumperi. Știu că este greu “să reziști” și că există un pitic acolo care îți spune în permanență “mai bine cumpără-l, nu se știe niciodată”.

1. Cărucior

Pare șocant? Am ezitat, să îl pun sau nu primul. Poate nu mai citește nimeni mai departe. Dar acum sunt convinsă că este foarte practic fară căruț, și cum este una din cele mai mari investiții, să pornim cu el. Noi am cumpărat un căruț foarte “șmecher”, am dat o căruță de bani pe el și l-am folosit cam de 30 de ori în 10 luni. Ne-am fi descurcat la fel de bine și fară el sau poate ar fi fost ok și cu cărucior împrumutat de la un copilaș mai mare. Slingul, wrapul sau orice eșarfă port bebe sunt mai practice, mai ieftine și mai iubite de bebeluși decât cărucioarele. Iar atunci când bebe va fi prea greu pentru a fi purtat, vă merge singur pe picioarele lui. Dacă vrei neapărat cărucior, poți împrumuta unul, vezi cam cum îți place, ce nu îți place la el, și apoi poți să cumperi căruciorul “perfect” în cunoștință de cauză. În plus dacă reușești să treci peste primele 3-4 luni fară căruț vei scăpa de altă dilemă: să îmi iau unul universal (“bun” și cât nu stă în funduletz și după aceea) sau să îmi iau două, fiecare specializat pe perioada sa.

2. Sterilizator și biberon

Ce îi doresc din toată inima fiecărui bebeluș este să nu aibă nevoie de biberoane. Alăptarea este cel mai mare bine pe care orice mama i-l poate face copilașului său. Noi am cumpărat 1 biberon de sticlă, am zis că trebuie să avem în caz de necesitate. Nu ne-am atins de el, a fost o investiție fară folos. Dacă vrei să alăptezi, biberonul chiar nu îți folosește, iar în caz de urgență găsești farmacii deschise oricând. Presupunând că ajungi totuși la biberon, sterilizatorul este după părerea mea doar o găselniță de marketing – un aparat fară de care, vezi Doamne, nu poți crește un bebe. Cele care sterilizează în cuptorul cu microunde sunt de-a dreptul periculoase, mai ales dacă vei folosi biberoane din plastic. Iar celelalte sunt scumpe și același lucru poți obține și fierbând obiectele cam 5-10 minute într-o oală normală umplută cu apă. Nu cred că biberoanele trebuie sterilizate după fiecare folosire. Sunt atâtea lucruri pe care bebele pune gura fară să fie sterilizate.

3. Cântar de bebeluș

Cântarul nu face decât să îți aducă mult stres. Medicul vă cântari bebelușul la fiecare control, adică cam 1 dată pe lună și este suficient. Dacă îl vei cântați pe bebe în fiecare zi sau săptămână, nu vei observa întotdeauna mari variații. Singurul rezultat va fi să îți pui tot felul de semne de întrebare (Dacă nu mănâncă destul, dacă are ceva, dacă nu am destul lapte, dacă și iar dacă). Fiecare bebeluș crește în ritmul lui, are perioade de creștere mai rapidă și de stagnare. Bebe e “programat” să nu moară de foame, tipă dacă îi e fomica. Alăptează-l de fiecare dată când vrea și bebe vă fi fericit și sănătos.

4. Suzeta

Se găsesc în toate formele și mărimile, pentru toate buzunarele. Noi am primit o suzetă. Deși eram “împotrivă” (știam că îi poate afecta dințișorii), la un moment dat am zis să o încercăm. Bebe însă nu a acceptat suzeta și bine a făcut. Am aflat apoi că poate afecta chiar și alăptatul. Bebelușii nu au nevoie de un cauciuc, latex sau ce o fi el, nu au nevoie să muncească la el. Ei vor dori să bea lăptic și asta îi va liniști. De aici am mai tras o lecție. Dacă există în casă, vei ceda mai ușor tentației de a-l folosi, deși ești conștient că pe termen mediu sau lung NU este bine pentru bebeluș. Încă un motiv să nu cumperi chestii “pentru orice eventualitate”.

5. Sutien alăptare

Sunt scumpe și arată foarte ciudat. Mie mi se par mult mai practice și mai comode bustierele pentru sport. Oricum și pe ele le-am folosit relativ rar. Să fi știut de la început…

6. Prosoape cu glugă

Foarte drăguțe, dar poți trai și fară ele. Bebelușul nu are nevoie de urechi de animal pe prosop pentru a fi drăguț, el va fi foarte dulce oricum. Un prosop normal, curat va fi de ajuns pentru a îl șterge.

7. Premergător

Portofelul și bebe îți vor fi amândoi recunoscători dacă nu cumperi un premergător. Fară ajutorul premergătorului, copilul va avea o postură foarte bună, își va dezvolta foarte bine simțul echilibrului și mușchii necesari mersului, așa cum a gândit natura. Bebe nu a avut premergător, la 9 luni jumătate făcea 10 pași singur, se ridica singur dacă pica, călca frumos pe toată talpa, chiar și urca scările. Știe să cadă, știe să se așeze ușurel jos când obosește. Lasă natura să își urmeze cursul, toți oamenii merg, toți copii vor învață să meargă. Premergătorul îți va da doar falsa impresie că avansează mai rapid, de fapt vă ajunge mai încet la rezultatul final, acela de a merge fară ajutor.

8. Balansoar electric

Inutil și gălăgios. Bebe are nevoie să simtă apropierea unui persoane, să o simtă pe mămica lui, să îi simtă bătăile inimii, nu are nevoie de vibrații electrice.

9. Țarc

Fară el economisești nu doar bani ci și spațiul din sufragerie. Nimănui nu îi place să fie ținut închis într-o zonă de 2m pătrați, cu atât mai puțin unui bebeluș. Normal că nu îi place să vadă lumea prin pereții de plasă ai țarcului. Lasă bebelușul liber să exploreze și va învăța multe lucruri. Bineînțeles, securizează întăi camerele, în special prizele.

10. Geanta pentru scutece curate

Nu mi se pare mai practică decât o geantă normală sau un rucsac. Dacă ai nevoie de o salteluță de schimbat scutecele, aceasta se poate cumpăra separat. Cu economia făcută poți merge cu tati și bebe la restaurant intr-o “după amiază romantică”. Lista aceasta este opinia mea, ea poate diferi de la mămică la mămică. Sunt tare curioasă să aflu și părerea voastră.

Oricare ar fi lista cred că toți suntem de acord că bebe are cea mai mare nevoie de noi și de dragostea noastră. Să nu credeți că nu folosim nimic…dacă vreți vom pune și o listă cu lucruri utile. Până atunci, spuneți vă rog, voi ce folosiți și ce lucruri nu vă par utile?

Alexa – www.asistor.ro